opinie, forum, komentarze  

  Forum kredytowe - opinie i komentarze internautów > Opinie o kredytach i pożyczkach bankowych



Odpowiedz
 
Oceń temat

Linki sponsorowane


stare 08-10-2010, 08:08   #1
Admin

Kredyt na budowę domu w Raiffeisen Bank

W połowie 2006 roku wzięliśmy z żoną kredyt złotówkowy na budowę domu w Raiffeisen Bank ponieważ na oko warunki wyglądały bardzo dobrze. Rata była niższa niż w innych bankach i mieliśmy wystarczającą zdolność kredytową. Kredyt został wypłacony w złotówkach w transzach co też miało swoją zaletę ponieważ akurat mocno spadł CHF więc dostaliśmy tyle ile chcieliśmy. Wszystko było pięknie do momentu , gdy nasz bank centralny zaczął podnosić stopy procentowe. Na każdą podwyżkę stóp przez NBP zarząd Raiffeisen Bank reagował błyskawicznie i w ciągu dosłownie dwóch lat rata z 1200 zł poszybowała nam w górę na prawie 1600. Jak wszyscy doskonale pamiętamy po czasie wzrostów zaczęły się obniżki stóp procentowych przez NBP i były ich chyba ze 4 pod rząd. Niestety zarząd Raiffeisen Bank ani razu nie raczył się zebrać i obniżyć naszego oprocentowania więc zostaliśmy do dzisiaj z ratą na poziomie 1600 zł. Przez dwa lata próbowaliśmy coś wskórać w tym temacie i byliśmy zbywani przez bank jak jacyś natręci. Dopiero miesiąc temu po kolejnym wniosku i załączonym piśmie, że mamy oferty na refinansowanie i rozpoczynamy procedury przeniesienia kredytu, dostaliśmy odpowiedź, że możemy zmienić umowę na opartą na WIBOR i rata znowu zrobi się niecałe 1200 zł. Oczywiście zmiana kosztuje 200 zł, ale i tak się opłaci bo rata spadnie nam o 400 zł. Jak widać trzeba do końca walczyć o swoje nawet z bankiem.
Admin jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 08-11-2010, 18:22   #2
A.G.
Sam Raiffeisen to całkiem przywoity bank. Dla mnie najciekawsze oferty mają zawsze 3 banki- Deutsche Bank, Raiffeisen, oraz ostatnio dołączył do nich Alior. To, że bank regauje na zmiany stóp procentowych to niestety nie zależy od banku. No chyba, że aktualizacja stóp odbywa się raz do roku lub raz na pół roku jak w przypadku np.bps, albo bgż. Jest to z jednej strony dobre wyjście-jeśli stopy wzrastają. Jednak w przypadku gdy stopy procentowe maleją lub stoją w miejscu jak to było ostatnio wówczas taki klient traci.

A co do refinansowania, jestem zdania, że kredyt to nie żona ani mąż i z nim nie musimy być do końca życia. Jeśli mamy możliwość zamiany kredytu na tańszy, a sama procedura przeniesienia kredytu do innego banku nie będzie zbytnio utrudniona i nie wiele będzie nas kosztować -to czemu nie? Bardzo dobrze robicie refinansując kredyt.Najlepsze warunki na jakich były udzielane kredyty były na początku 2008 roku. Teraz w sumie też można wynegocjować całkiem atrakcyjne. Powodzenia życze
A.G. jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-16-2010, 10:50   #3
Maja
Zgadzam się w zupełności z A.G. Wystarczy pośledzić trochę informacje, żeby wiedzieć, które oferty jakich banków są godne uwagi. Tych trzech wymienionych powyżej z pewnością TAK!
Maja jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-17-2010, 14:17   #4
krecio
Aliora odradzam, dziwne prowizje możliwa zmiana regulaminu w każdej chwili, kontrola kredytu na każdym kroku (w tym płatna na koszt klienta także)
krecio jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-18-2010, 19:31   #5
tomasz
Jak to mogą zmienić regulamin kredytu w trakcie? Nie ma czegoś takiego... Może chodziło Ci o umowę kredytową. Czegoś takiego nie można zmienić, szczególnie na niekorzyść, no chyba że aneks a powoduje to że obie strony muszą się na niego zgodzić...
tomasz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-21-2010, 10:42   #6
tracer
Jakieś bzdury koleś piszesz. No chyba, że alior stosuje jakieś niedozwolone haczyki w umowach, ale ja o tym nic nie słyszałem. Jedno jest pewne, gdyby ludzie czytali umowy to by takie rzeczy się nie działy.

Co do tej sprawy z Raifeissen Bank to trzeba było kredyt przenieść wcześniej, a nie po takim czasie dopiero. Na co Wy liczyliście? Że bank odda Wam później kasę czy jak?!
tracer jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-24-2010, 18:01   #7
krecio
tracer

Obrońca banków czy jak?

Każdy bank ciągnie kase na kredycie gdzie widzi, nie tylko na odsetkach ale na prowizjacj za wcześniejszą spłatę czy udzielenie wogóle kredytu, że o kontrolach na koszt klienta nie wspomne...
krecio jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 09-30-2010, 10:35   #8
A.G.
Niestety nie zgodzę się Krecio. Nie ma możliwości zmiany regulaminu w czasie trawnia umowy kredytowej. Owszem kiedyś w przypadku nadpłaty kredytu i skróceniu czasu spłaty kredytu należało podpisywać aneks do umowy kredytowej i wówczas warunki mogły nieco ulec zmianie. ( Ale z pewnością nie na niekorzyść klienta) To po pierwsze. Po drugie obecnie prawo nie przewiduje konieczności podpisywania aneksów do umów. Bowiem każdy bank w umowie kredytowej ma zawartą klauzulę dotyczącą warunków wcześniejszej spłaty. Bardzo często spłaty i nadpłaty są też darmowe po pewnym okresie, określonym jasno w warunkach umowy.

Poza tym, jeśli ktokolwiek, czy to bank, czy inna instytucja finansowa, albo nawet jakakolwiek inna firma, zmienia postanowienia umowy, możemy na to nie wyrazić zgody. Wówczas albo zostaje podpisana nowa umowa na nowych warunkach albo możemy odstąpić od umowy. Zależy co jest dla nas korzystniejsze. Pod tym względem chroni nas prawo konsumenckie.
A.G. jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 10-07-2010, 22:47   #9
raiffeisenwatch
nie wszystkim się udaje rozwiązać problemy kredytowe w Raiffeisenie. Zapraszam na bloga



. Opisaliśmy kilka przypadków.
raiffeisenwatch jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 11-10-2010, 22:11   #10
Szukacz
Sam mam konto w Alior Bank i jak na razie nie narzekam. Wszystko jest tak jak było zapisane w umowie. Nie wiem jak jest z pożyczkami, ale nie wydaje mi się żeby były tam jakieś "czarno - lewe" kruczki, które mają na celu naciągnięcie klientów.
Sam slogan reklamowy mówi: "Wyższa kultura bankowości" - oszustwa i naciągania są tutaj raczej nie mile widziane.
Szukacz jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Kredyt na budowę domu w Raiffeisen Bank na 5, liczba ocen: 0
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd Oceń ten temat
Oceń ten temat:



Czasy w strefie GMT. Teraz jest 05:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
» Tutaj otrzymasz chwilówkę bez BIK! «