opinie, forum, komentarze  

  Forum kredytowe - opinie i komentarze internautów > Opinie o kredytach i pożyczkach bankowych



Odpowiedz
 
Oceń temat

Linki sponsorowane


stare 01-18-2012, 12:25   #1
AdamS

Faktoring

Ostatnio zainteresowałem się faktoringiem jako alternatywą do kredytu kupieckiego. Co o tym sądzicie? Usługa przedstawia się bardzo konkretnie:





AdamS jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 03-08-2012, 12:34   #2
Pinky

więcej informacji!

Niestety nie podałeś zbyt wiele informacji w tym zakresie, czy mógłbys powiedziec coś więcej? Jaka firma? Jaki obrót? Jakiego typu dług? Czy wymagalny?
Pinky jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 03-09-2012, 20:08   #3
AdamS

Faktoring

Firma budowlana, niewielka. Zajmujemy się realizacją kontraktów w Warszawie- głównie biurowce. Obroty jak na taką działalność średnie- około miliona rocznie. Orientowałem się w temacie już troszeczkę i ciągle się waham, wycenę już miałem jednak nie wiem jak to sprawdzi się w praniu, dlatego pytam.
AdamS jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 03-11-2012, 23:03   #4
Pinky
Faktoring to usługa ktra polega na finansowaniu faktur jeszcze nie wymagalnych przed terminem ich płatności. Zatem podstawową zaletą faktoringu jest poprawa bieżącej płynności.
W Pana przypadku właściwy byłby faktoring ktory oprocz finansowania będzie uwzględniał przejęcie przez instytucję finansującą ryzyka niewypłacalności kontrahenta (tzw. faktoring pełny). Korzystając z tego produktu masz zapewnione 2 rzeczy: pewne środki z faktury przed terminem jej płatności oraz bezpieczestwo w przypadku pogorszenia się sytuacji finansowej kontrahenta.
Należy mieć na uwadze jednak że faktoring z ubezpieczeniem nie zabezpiecza Pana w 100% gdyż ubezpieczeniem objęte jest 85-90% należności. Ubezpieczyciel odmowi wypłaty odszkodowania w sytuacji kiedy kontrahent zgłosi spor co do ilości bądź jakości dostarczonego towaru zatem należy pamiętać o zabezpieczenie dokumentowym np. WZ lub potwierdzeniu odbioru towaru bez zastrzeżen podpisanym przez kontrahenta aby mieć dowody na bezsporność należności.

Więcej informacji na stronie:



Pinky jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 01-18-2014, 14:08   #5
Fiona
Faktoring jest usługą dość indywidualną, czy sprawdzi się w Twoim przypadku zależy od obrotów, liczby kontrahentów itd., natomiast ja korzystam i u mnie świetnie się sprawdził, gdy musiałam ''załatać" dziurę w budżecie
Fiona jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem

stare 03-13-2014, 22:01   #6
Nie zarejestrowany

Firmy faktoringowe

A wśród jakich firm się rozglądać?? Możecie polecić coś??
Jakiś bank czy firma prywatna?? Chętnie bym pogłębił swoją wiedzę. Jak pójdę na spotkanie w jakieś firmie to nie chciałbym aby wcisnęli mi coś czego będę później żałował.
  Odpowiedź z Cytatem

stare 06-22-2014, 19:17   #7
pomocna dłoń
Znajomy korzysta z usług firmy Bibby i jest zadowolony. Wszystko na czas bez opóźnień i problemów. Dobry kontakt z doradcami. Fachowa i rzetelna pomoc.
  Odpowiedź z Cytatem

stare 02-18-2016, 14:17   #8
Nie zarejestrowany

faktoring

Co do faktoringu, to polecam ten artykuł. Krótko ale treściwie opisuje czym jest faktoring i dla kogo jest przeznaczony.




  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Faktoring na 5, liczba ocen: 0
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd Oceń ten temat
Oceń ten temat:



Czasy w strefie GMT. Teraz jest 08:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
» Tutaj otrzymasz chwilówkę bez BIK! «